You are here

Szellem, lélek, harcművészet

Debrecen – Megyénkben 24 éve működnek Wing Tsun Kung Fu iskolák.

Szél Gábor 7. mesterfokozatú kelet-európai főinstruktor-helyettes vezeti a teljes nevén Leung Ting Wing Tsun Kung Fu harcművészeti iskolákat.

Állóképességünk javítása együtt jár a lelki kikapcsolódással, a test és a szellem formálása a jellemünket alakítja – mutatott rá Szél Gábor mester, aki immár három éve csatlakozott a Napló hűségprogramjához, amit nagyon hasznosnak tart. – A harcművészet vagy küzdősport gyakorlása során a közösség jellemformáló ereje is nagyon fontos. A harcművészet művelése a teherbírás növekedésével együtt jár, formálja az alkatot, javítja a tartást, nő a tűrőképesség. Jobban tudunk összpontosítani, kiegyensúlyozottabbak leszünk – tette hozzá.

Bármilyen korban

A Wing Tsun Kung Fu tanulása nincs korhoz, nemhez, alkathoz kötve, 7-től 77 éves korig bárki elkezdheti. Kezdőként nem számít, hogy a gyakorló milyen erős, gyors, dinamikus, sokkal fontosabb, hogy legyen kitartó, türelmes, szorgalmas és tisztelettudó. Az eredményes tanuláshoz három dolog szükséges hatékony harci rendszer, szorgalmas diák és jó tanár. Ha ezek közül valamelyik hiányzik, nincs kellő eredmény.

Civilek és profik

A Wing Tsun rendkívül egyszerű, gyors, hatékony, ezért nemcsak civilek gyakorolják, hanem a világ több országában a különböző rendvédelmi szervek elit alakulatai – és a hadsereg kiképzésében is jelentős szerepet kap.

Magyarországon a rendőrség, a honvédség, a büntetés végrehajtás és a NAV kiképzésének szerves részét képezi. A derecskei gimnáziumban 500 rendvédelmi és honvédelmi szakos hallgató gyakorolja ezt a rendkívüli harcművészeti rendszert, illetve a debreceni Szent József Gimnázium honvédelmi szakos hallgatói is a Wing Tsun-t tanulják.

HBN