Az ifjú Wing Tsun mester

 

Makleit Zsolt
Nemrég nagyszabású Wing Tsun szeminárium zajlott Debrecenben, amelyen megszerezte első mesterfokozatát ifj. Szél Gábor. A fiatal harcművész a
Bocskai iskola 8. c. osztályos tanulója, mindemellett már oktatja is a helyi kungfusokat.

Már 2004 óta járok edzésre, vagyis első osztályos koromtól kezdve űzöm ezt a harcművészetet. Azóta is folyamatosan gyakorlok, igyekszem minél többet fejlődni. Édesapám a mesterem, gyerekkoromban egy hasznos elfoglaltságnak, egy remek hobbinak tekintettem az edzéseket, később, ahogy egyre többet tanultam a Wing Tsunból, úgy egyre inkább érdekelni kezdett és még komolyabban foglalkoztam vele. Két évvel ezelőtt kaptam meg az asszisztensi fekete pólómat, egy éve pedig egy kecskeméti nemzetközi táborban mesterjelölt lettem, mostanra pedig sikerült mestervizsgát tennem - tájékoztatott egyik edzése előtt a tehetséges fiatalember.

Folytatva életútját kifejtette, hogy jelenleg Derecskén helyettes és már tanítja is a kungfut. - Mint látható, egy hosszú folyamat eredménye az, hogy idáig eljutottam, és sikerült megszereznem az első mesterfokozatomat. Sok áldozatot követelt, de nagyon sokat kaptam is a Wing Tsuntól. Már megfordultam számos kelet-európai szemináriumon, Lengyelországtól kezdve Erdélyen át nagyon sok helyre eljutottam ennek a harcművészetnek köszönhetően. Ezeken a helyszíneken a világ legjobb mestereivel is együtt készülhettem. Nagyon jó és kulturált a közösség az edzéseken, a társaim közül sokan nemcsak az edzőpartnereim, hanem egyben jó barátaimmá is váltak. A Wing Tsun nyugalmat és megfontoltságot ad, sokkal magabiztosabb és határozottabb lettem.

Ifj. Szél Gábor azt is elárulta, hogyan sikerül összeegyeztetnie a tanulást és a harcművészetet. - Nem könnyű feladat, sokszor fárasztó az edzések mellett felkészülni az iskolára is, de azért sikerül megoldanom. Úgy érzem, hogy ideálisan kiegészíti a kettő egymást. Jelenleg nyolcadikba járok és jeles tanuló vagyok. Most a felvételire készülök a továbbtanulás érdekében. Szabadidőmben nagyon szeretek néptáncolni, a Szivárvány csoport tagja vagyok, és már többször voltam az év táncosa is az előző csapatomban, a Cibriben. Másik kedves hobbim még a sportlövészet és a népdaléneklés.

Jövőbeli céljairól így nyilatkozott Gábor: - Természetes, szeretném folytatni a Kung Fut és még továbbfejlődni. Úgy érzem, hogy két év múlva reális lehet a második nemzetközi mesterfokozat célbavétele. Távlati terveim között szerepel egy saját Wing Tsun iskola vezetése is. Tanulmányaimat ugyanilyen eredményesen szeretném továbbra is végezni. Befejezésképpen, ha már itt az alkalom, szeretném megköszönni mindenkinek, akik segítettek, mestereknek, tanítványoknak és legfőképp szüleimnek, hogy mellettem állnak utamon, hiszen részben az ő érdemük is az, amit mostanra elértem