Leung Ting Nagymester Magyarországon '12

Ismét nagy várakozás előzte meg Si-Jo Leung Ting nagymester látogatását hazánkban, hamarosan már 66 éves lesz a nagymester, és évek óta Európában már csak a Kelet-európai Szövetség tagállamaiban láthatjuk viszont...

 

Az első nap az instruktori tréninggel telt, ahol a Chi Sau technikáinak szabadabb felhasználását gyakorolták az oktatók. Sok olyan pontot kiemelt a nagymester, ami nélkülözhetetlen a helyes gyakorláshoz.
 
 
A második nap a tanítványoké volt, aminek idén Budapest adott otthont. Nyakfogásból szabadulás, szemből átkarolás hárítása és más önvédelmi technikák volt a repertoár. Ha látta Prof. Leung Ting nagymester, hogy valahol nem ment túl jól a gyakorlat, akkor segített kijavítani a hibát és elmagyarázta újra. Ha kellett szemléletes, néha humoros példákon keresztül vezette rá hallgatóságát a helyes gyakorlásra. Jó volt látni, hogy még ennyi évtized után is milyen lelkesedéssel tud tanítani, magyarázni Yip Man nagymester utolsó tanítványa. A szünetekben lehetett pólót, diplomát, könyvet dedikáltatni, hosszú sorok kígyóztak minden alakalommal. A szemináriumot két nagy bejelentés zárta, ami nemcsak magyar, de nemzetközi viszonylatban is nagy horderejű: Si-Fu Máday Norbert 9. nagymesterfokozatra M.O.A., Si-hing Széll Gábor pedig 7. mesterfokozatra lépett. A mestereknek szívből gratulálunk az elért eredményhez, kimagasló teljesítményhez! 
 
Másnap Debrecenben folytatódott a tanulói szeminárium, ahol a fehér pólósok szintén megtöltve a termet szorgalmasan gyakoroltak. Itt már két csoportban edzettek, az egyikben a kezdőbbek, akik még nem tanulták a Chum Kiu-t, a másikban pedig a haladók. A kezdő csoportban a karcsavarás különböző fajtái elleni önvédelem és ennek kontrái voltak a tananyag, a haladóknál pedig rúgások elleni technikák kivitelezése. Újra és újra leállította gyakorlást, ha azt látta, hogy valamelyik párnál nem megy jól. E nap végén is volt bejelenteni való, Széll Si-hing-nek, egy régi tanítványa, Denik Rudolf 4. mesterfokozatra lépett. Neki is gratulálunk, megérdemelt elismerés a hosszú évek kitartó munkájáért! Széll Si-hing is ezen a napon vehette át, az előző napon bejelentett 7. mesterfokozatú diplomáját. 
 
Prof. Leung Ting nagymester elmondta, hogy szeret Magyarországra, és a Kelet-Európai országokba járni, és tanítani, szereti a magyarokat, mert keményen gyakorolnak, és szeretik az igazi Wing Tsun-t. Az Ő szavaival ével "This is my home", ez az otthonom. A  Nemzetközi Wing Tsun Szövetség alapítója, továbbá azt a kijelentést tette, hogy mi vagyunk a reménysége ennek a gyönyörű harcművészetnek. Eddig is minden tőlünk telhetőt megtettünk azért, hogy megmentsük az utókornak a Gyönyörű Tavasz Öklét, és ezután sem lesz másként! 
 
Reméljük, jövőre ismét hazánkba látogat Si-Jo Leung Ting nagymester, és megosztja velünk tudását!